Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
31.01.2014 11:41 -
1-ВИ ФЕВРУАРИ - ТРИФОНОВ ДЕН - ТРИФОН ЗАРЕЗАН
Автор: vidima
Категория: Други
Прочетен: 6900 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 31.01.2014 11:47
Прочетен: 6900 Коментари: 2 Гласове:
8
Последна промяна: 31.01.2014 11:47
ТРИФОНОВ ДЕН - ТРИФОН ЗАРЕЗАН
Празнува се на 1-ви февруари. Датата е постоянна. Свети
Трифон е един от славените от църквата светци - лечители,
който не се е отрекъл от християнската си вяра и загинал
мъченически.
Според народните вярвания Свети Трифон е покровител
на лозята, под чийто благосклонен поглед в първия ден на
Малък Сечко стопаните зарязват лозовите насаждения ри-
туално. В деня на празника, след черковната служба, всеки
стопанин трябва да отиде на своето лозе, носейки прясно
изпечен хляб, пълнена с ориз или булгур кокошка и бък-
лица с вино. Празникък се организира най-вече на лозята,
където се извършва ритуалът.
Векове наред, този празник вълнува българите, носейки
им съкровена надежда за натежали от гроздове лозници.
Празникът е свързан с могъщия фригийско-тракийски бог
Дионис - Бог на плодородието, виното и веселието.
В познатата традиция, цялото празнуване се разгръща око-
ло обредното зарязване на лозята. В мразовитата февру-
арска утрин, стопаните поемат по снежните пътеки към
полето. Там отрязват по три пръчки от три лози, поливат
корените с вино и благославят богатата реколта.
„Колкото капки, толкоз кола грозде". После закичват кал-
паците си с венци от лозови пръчки и подхващат гощав-
ка и веселба. В по-развитите лозарски центрове празни-
кът е всеобщ - цял ден мегданът ехти от гайди и кавали,
а земята въздиша под тропота на буйните хора.
Макар и да се зарязва, „лозето не иска молитва, а мотика".
Народът ни и до днес тачи стария празник, защото по си
е драго с български обичай да се благослови всяко
начало.
След като свърши зарязването на лозето, лозарите се за-
връщат в къщи, където стопанката посреща стопанина и
гостите си с богата трапеза. На шарена (битова) покривка
са сложени блюда от кокошка,чорба или курбан от кокош-
ка, тутманик, пита, печени луканка и суджуци, ястия от яй-
ца, вино, ракия, салати.
Всички трифоновци
празнуват с много вино и богата
трапеза.
Празнува се на 1-ви февруари. Датата е постоянна. Свети
Трифон е един от славените от църквата светци - лечители,
който не се е отрекъл от християнската си вяра и загинал
мъченически.
Според народните вярвания Свети Трифон е покровител
на лозята, под чийто благосклонен поглед в първия ден на
Малък Сечко стопаните зарязват лозовите насаждения ри-
туално. В деня на празника, след черковната служба, всеки
стопанин трябва да отиде на своето лозе, носейки прясно
изпечен хляб, пълнена с ориз или булгур кокошка и бък-
лица с вино. Празникък се организира най-вече на лозята,
където се извършва ритуалът.
Векове наред, този празник вълнува българите, носейки
им съкровена надежда за натежали от гроздове лозници.
Празникът е свързан с могъщия фригийско-тракийски бог
Дионис - Бог на плодородието, виното и веселието.
В познатата традиция, цялото празнуване се разгръща око-
ло обредното зарязване на лозята. В мразовитата февру-
арска утрин, стопаните поемат по снежните пътеки към
полето. Там отрязват по три пръчки от три лози, поливат
корените с вино и благославят богатата реколта.
„Колкото капки, толкоз кола грозде". После закичват кал-
паците си с венци от лозови пръчки и подхващат гощав-
ка и веселба. В по-развитите лозарски центрове празни-
кът е всеобщ - цял ден мегданът ехти от гайди и кавали,
а земята въздиша под тропота на буйните хора.
Макар и да се зарязва, „лозето не иска молитва, а мотика".
Народът ни и до днес тачи стария празник, защото по си
е драго с български обичай да се благослови всяко
начало.
След като свърши зарязването на лозето, лозарите се за-
връщат в къщи, където стопанката посреща стопанина и
гостите си с богата трапеза. На шарена (битова) покривка
са сложени блюда от кокошка,чорба или курбан от кокош-
ка, тутманик, пита, печени луканка и суджуци, ястия от яй-
ца, вино, ракия, салати.
Всички трифоновци
празнуват с много вино и богата
трапеза.
Вълнообразно
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
danailvdimitrov -
така нареченият от Вас Трифон Зарезан се празнува на 14 Февруари
31.01.2014 11:52
31.01.2014 11:52
а днес е 31 Януари- Атанасовден(средата на зимата)
цитирайdanailvdimitrov написа:
а днес е 31 Януари- Атанасовден(средата на зимата)
По нов стил от години Трифон Зарезан се празнува на 1-ви февруари,
Danailvdimitrv. Това е отбелязано и в заглавието.
Днес е Атанасовден по стар стил. По нов стил беше на 18-ти януари.
Благодаря за гостуването и съответното становище.
Усмихнат ден!