Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 07:45 - Цистерни с гориво прекосяват страната без митниците да ги засекат?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://news.bg/crime/tsisterni-s-gorivo-prekosyavat-stranata-bez-mitnitsite-da-gi-zasekat.html Цистерни с гориво прекосяват страната без митниците да ги засекат?

Автор:

 news.bg

19.01.2018 02:56:07

Право и ред 

Прегледи: 5994

 Коментари (0) image

Източник: архив ЕПА

 FACEBOOK  TWITTER  GOOGLE+  2 2

Филм, на който са заснети цистерни с гориво, прекосяващи почти цялата страна без да са отчетени в Българската акцизна централизирана система (БАЦИС), е бил показан на депутатите от комисията за борба с контрабандата, твърди в. "24 часа".

Това е станало на заседание на комисията на 16 ноември 2017 г. Тогава в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров е бил разглеждан доклад на ДАНС за открити слабости в митническата система, който и БСП, и ГЕРБ настояват да бъде разсекретен. Филмът е бил част от въпросния документ.

Горивото е превозвано с танкери до митнически складове по река Дунав или Черно море. Общо такива в България има осем и за тях няма изискване за измервателни уреди, както е при данъчните складове. Щом в митнически склад пристигне акцизна стока, трябва да бъде извикан митничар, който да я провери.

Доставените горива са товарени на цистерни и след това са транспортирани до данъчни складове във вътрешността на страната.

На съответните дати, на които са ставали доставките, обаче се е оказало, че няма регистрирани такива превози в БАЦИС, въпреки че тя трябва да отчита всяко движение на акцизни стоки.

Именно това е основният извод в доклада на ДАНС - че данните в системата на митниците може да бъдат манипулирани.

Спецслужбите са установили, че международна хакерска група е създала специален софтуер, с който е пробивала БАЦИС. При хакването на системата, което е траело от 15 мин до няколко часа, са извършвани нерегламентиран транзит и контрабанда на акцизни стоки.

Било е установено, че броят на липсващите или манипулираните записи е над 300 000. Щетите само за 2015 г. са за пропуснати приходи от акцизи за 10 млн. лв. В момента се разследват щетите за 2016 и 2017 г., за които се очаква да бъдат по-големи. 
Под подозрение са 65 фирми, повечето от които кухи.

В доклада на ДАНС се посочва, че има големи пропуски при търговията с горива и постъпленията от акциз и ДДС от тях.

В доклада са описани схеми за укриване на ДДС с участието на лицензиран складодържател, който има реална дейност, фирми буфери и компания получател, която има бензиностанции. Посочва се, че неплащането на ДДС позволява намаляване на цената за крайния потребител, а печалбата идвала от големия оборот. Тъй като според експертите тези схеми са изисквали покровителство от високо ниво, е било търсено съучастие на митнически служители в хакерските намеси - до равнище заместник-директор на агенцията.

В доклада се допуска, че е създадена цяла система, с която да се манипулира информацията от системата към централата на митниците в София, както и специално техническо оборудване за манипулиране на данните от измерителните уреди в данъчен склад, проверено от МВР.

На секретното заседание на комисията е станало ясно, че вносно гориво е прехвърляно в цистерни с двойно оборудване и е поемало към различни точки на страната. Все още се чака отговор от партньорски служби за произхода и пътя на това гориво. Има оперативни данни, че част от горивата е трябвало да стигнат до данъчен склад в Нови Искър.

Допусканията на експертите са, че загубите за бюджета възлизат на 1 млрд. лв. годишно.

След като докладът е стигнал до кабинета на премиера Бойко Борисов, е сформирана работна група. В края на юли 2017 г. тя е изпратила официален доклад до министъра на финансите, че въпросните слабости са отстранени.

След като е приключило представянето на доклада на ДАНС, депутатите от комисията срещу конрабандата са разисквали документа. Председателят на комисията Емил Димитров ("Обединени патриоти") е попитал главния прокурор за случай, при който е установено, че от данъчен склад е имало манипулация на данните, подавани към БАЦИС. Това е било докладвано от службите на едно от заседанията на комисията. Димитров се е обърнал към Цацаров с въпрос дали има информация за този случай и дали лицензът на въпросния склад е отнет.

Цацаров е отвърнал с уточняващ въпрос дали Димитров говори за случай в Русе. (Седмици преди заседанието на комисията митниците, полицията и НАП влязоха на проверка в русенската фирма "Полисан".)

Главният прокурор е допълнил, без да назовава конректно име на компания, че в Русе няма открита система за манипулиране, но са хванати цистерни с двойно дъно. В едната част са се превозвали горива с платени данъци, а в другата - такива, за които не е имало документи.

Цистерната е разтоварвала на бензиностанции, които спазват законовите изисквания, и на други бензиностанции, които работели "на черно".

Цацаров е допълнил, че наблюдаващият прокурор по това досъдебно производство от Специализираната прокуратура е подготвил предложение лицензът на този производител да бъде отнет.

Емил Димитров е заявил, че е доволен от отговора на Цацаров, тъй като, щом е установено, че има система за двойно счетоводство или за двойно заприходяване на легални и нелегални горива и продажбата им, е ясно, че лицензът трябва да бъде отнет.

Мартин Тинчев (ГЕРБ) е попитал главния прокурор дали има производствео за разтоварване на горива от танкер в митнически склад във Варна, които след това са стигнали до данъчен склад в Нови Искър.

Цацаров е отговорил, че производството е изпратено по компетентност на Окръжната прокуратура във Варна, тъй като краен получател на горивата е варненска фирма.

От дискусията в комисията става ясно, че това е "ВМ петролеум", собственостна заместник-председателя на парламента Веселин Марешки.

В дискусията са се включили и депутати от БСП - Драгомир Стойнев и Стефан Бурджев. Стойнев е констатирал, че е станало ясно, че от контрабандата на горива бюджетът губи годишно по 1 млрд. лева. И е поискал да разбере какви действия са предприети относно проблемите с БАЦИС, след като докладът е стигнал до премиера.

На това шефът на митниците Георги Костов е отговорил, че след като са получени "тревожните констатации от ДАНС за БАЦИС", веднага по разпореждане на премиера е създадена работна група. В края на юли 2016 г. в официален доклад до министъра на финансите е посочено, че въпросните слабости са отстранени.

Относно самата информационна система Костов е заявил, че тя няма претенции за съвършенство и пред митниците стои предизвикателството всеки констатиран пропуск и слабост да бъдат отстранени своевременно.

Стефан Бурджев е попитал дали това бездействие от страна на държавата не е вързано и с някаква негласна парламентарна подкрепа.

А Емил Димитров е репликирал, че този 1 млрд. загуба е от много години.

На заседанието на комисията Сотир Цацаров е поставил друг въпрос -

защо се допуска по закон съществуването на митнически и данъчни складове.

Според него, това дава възможност гориво да се разтоварва от танкер на цистерни, а след това количеството да се измерва в склад, който се намира на 200 км във вътрешността на страната. "Какво се тегли и как се губи, никой не може да каже. Това е нещо, което трябва да бъде решено законодателно", коментира главният прокурор.

Той е поставил и темата за т.нар. ведомствени бензиностанции и защо за тях има толкова много облекчения, и те не отговарят на изискванията, които има за другите бензиностанции. Според Цацаров, ведомствени бензиностанции трябва да има само като цистерни, които зареждат земеделските производители, тъй като те няма как да отидат с комбайните до редовна бензиностанция.

Цацаров е посочил като пример, че в деня на заседанието на комисията в акция на окръжната прокуратура, ДАНС и Икономическа полиция в Пловдив са заловени 100 хиляди литра горива без никакви документи за тях. Те са се продавали в бензиностанции в Пловдив, Хасково и на граничния пункт Капитан Андреево. Открити са и 750 хиляди евро, резултат на тази дейност.

В края на заседанието на комисията председателят на газовата и петролна асоциация Валентин Златев е заявил, че са давани примери за престъпления, но няма наказани. Всъщност именно след сигнал на асоциацията, внесен до главния прокурор в края на 2015 г., е започнала проверката и се е стигнало до секретния доклад на ДАНС.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704680
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031